Classical Music Home

The World's Leading Classical Music Group

Email Password  
Not a subscriber yet?
Keyword Search
in
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...

Szilgyo
Café Momus, September 2008

A Naxosnál most megjelenő, mára klasszikusnak számító Álarcosbál-felvétel olyan frissnek és fiatalosnak hat, mintha nem 52 esztendővel ezelőtt készült volna a milánói Scalában, hanem mondjuk tavalyelőtt az Abbey Road egyik belakott stúdiójában. Mert hát alapesetben ugye a lemezfelvételek felett is eljár az idő, ami egykor korszerű és divatos ének-, és felülmúlhatatlan hangrögzítési technika volt, az ma már sok esetben csak modoros, szépelgő éneklés és pléhhangzás.

De nem ez a felvétel! Rögvest megvonva a legfőbb tanulságot: a jelen Álarcosbálon közreműködő énekeseknél azóta sem születtek nagyobbak. És nem is csupán a sokak szemében az operaéneklés non plus ultráját jelentő, valóban példaértékű alakítást nyújtó Maria Callasról kell itt szót ejtenünk, hanem például az idén elhunyt, sajnos túlságosan rövid énekesi pályát befutó, gyönyörű hangú Giuseppe di Stefanóról.

Di Stefano Riccardója világszínvonal, a művész ugyanis mindent tud: képes bársonyosan, puhán énekelni, könnyedén megtestesíti a szerelemtől megszédülő politikust is, a legtöbbször mintha kis mosollyal a szája szegletében énekelne. Sok jó szerepe van, de számomra egyikben sem ér fel ezzel. Egyetlen hozzá fogható teljesítményt tudok ebben a remekül megírt tenorszerepben: Placido Domingóét.

Ugyanígy elsőrangú produkcióval rukkolt elő Tito Gobbi is. Beszélik, őt igazán színpadon volt érdemes megnézni, nagyszerű színész hírében állt ugyanis. Nekem ez sajnos nem adatott meg, marad hát a lemez: a baritonista itt sem okoz csalódást. Magvas hang, jó technika jellemzi, és szerencsére nem érzékelhető az a hamissága sem, amelyet későbbi felvételeit hallgatva sokan szóvá tettek. Érdemes meghallgatni Renato két áriája közül a kevésbé népszerűt, az első felvonásbelit (Alla vita che t’arride), amely Gobbi előadásában a tökéletes és tudatos szólamformálás mintapéldája.

Nem mehetünk el szó nélkül a karmesteri teljesítmény mellett sem. Antonino Votto lényegesen csekélyebb presztízsű dirigens volt, mint mondjuk Tullio Serafin, ám számomra semmiképpen sem alacsonyabb rendű nevesebb pályatársánál. Ezen a lemezen remek stílusérzékéről és nagy szakmai tudásáról tesz tanúbizonyságot. A tempóváltások, a dinamikai árnyalások mind a helyükön vannak, az egész produkció életszerű és hatásos, anélkül, hogy hatásvadász lenne.

Furcsa dolog a lemezek megítélése. Sokan vannak, akik a historikus előadásmód korában már nem szívesen hallgatnak nehézkes Mozart-produkciókat az 50-es évekből, mások pedig pont a letűnt kor igazi nagy karmester- és énekesegyéniségeinek maiakat felülmúló, megismételhetetlen teljesítménye miatt tartják vállalhatatlannak a cérnavékony hangú Don Ottaviókat vagy szenvtelen Susannákat. Nehéz igazságot tenni a kérdésben, egy azonban bizonyos, ezt a Verdi-operajátszás csúcsát jelentő Álarcosbált minden zenebarátnak hallania kell. © 2008 Café Momus


Famous Composers Quick Link:
Bach | Beethoven | Chopin | Dowland | Handel | Haydn | Mozart | Glazunov | Schumann | R Strauss | Vivaldi
9:36:35 AM, 5 September 2015
All Naxos Historical, Naxos Classical Archives, Naxos Jazz, Folk and Rock Legends and Naxos Nostalgia titles are not available in the United States and some titles may not be available in Australia and Singapore because these countries have copyright laws that provide or may provide for terms of protection for sound recordings that differ from the rest of the world.
Copyright © 2015 Naxos Digital Services Ltd. All rights reserved.     Terms of Use     Privacy Policy
-212-
Classical Music Home
NOTICE: This site was unavailable for several hours on Saturday, June 25th 2011 due to some unexpected but essential maintenance work. We apologize for any inconvenience.