Classical Music Home
Email Password  
Not a subscriber yet?
Keyword Search
in
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...

mg
Café Momus, October 2008

A Naxos kiadta Dohnányi két hegedűversenyét, amerikai karmesterrel és szólistával, skót zenekarral. Dicséretes, tiszteletre méltó tett. Ha nem lenne jellemző a kiadó szinte minden lemezborítójára az olcsó, minden komolyabb vizuális elképzelést nélkülöző tipográfia és képi elrendezés, azt gondolhatnánk, nem egy kiemelt kiadvány ez a Naxos életében. Hogy ez mennyire célt tévesztett gondolat lenne, azt az is bizonyítja, hogy a lemez egy Dohnányi műveit csokorba szedő széria része.

Bele is lapozok a kísérőfüzetbe, ahol találok egy-egy képet az előadókról. A szólista Michael Ludwig, akár egy tíz évvel korábbi James Bond-film címszereplője mosolyog ránk, JoAnn Falletta pedig a sikeres nők kedélyével, karmesteri pálcával a kezében. Zenei élményeimet az elmúlt napokban amúgy is meghatározzák a női karmesterek.

Ha már úgyis elkövettem a hibát, hogy előbb nézelődöm, és olvasgatok, mint zenét hallgatok, akkor gyorsan ránézek a karmesternő honlapjára, kutyaharapást szőrével. Semmi csicsa, határozott, nagy betűk, és sok információ. Kép Bernsteinnel, kép Perlmannal, valamint más amerikai nagyságokkal és kevésbé nagyságokkal. Diszkográfia, főleg amerikai szerzők, sok-sok bemutató, némi elhajlás a gyűjteményes kiadványok, és a könnyedebb hangvétel felé (például zenei válogatás ünnepekre, és Babar, az elefánt zenei lemezen). Egy-két újabb kattintás, és fény derül a művésznő írói, sőt költői vénájára is. Publikál itt, ott, amott. No de milyen karmester ő?

Az első, 1915-ös keltezésű hegedűverseny borongós ősködből bontakozik ki a zenekar egészén. A stúdiók világában és a hangtechnikában nálam jártasabb személy könnyen megállapíthatja, hogy a hangképzési minőség, amit hallunk, mennyiben Falletta és a zenekar, és mennyiben a hangtechnikus érdeme. Mindenesetre a Királyi Skót Nemzeti Zenekar tónusa gyönyörű, fényes, ugyanakkor selymes, és ez bizony így marad végig a lemezen. A klasszikus kompozíciós szabályok értelmében hamarosan belép a szólóhegedű is, nem kevésbé fület gyönyörködtető orgánumban. Olyan szépen szól Dohnányi versenyműve, hogy az már-már gyanús, de ezen célszerű továbbsiklani, és akkor kimondottan kellemes hallgatni a lemezt. Jöhet persze a vita, hogy Dohnányit ki hová helyezi a nemzetközi és a magyar zenei palettán, az óhatatlan szembeállítás Bartókkal, Kodállyal, a nemzeti érzés, és a hazaszeret alapjaiban különböző zenei lenyomatai felett való merengés.

Célszerűbb azonban a két, egyenként négytételes versenyművet végre önmagában szemlélni. Az az érdekes, hogy mindkettőben érzek egy kis keresgélést, már ami a zenei megformálás módját illeti. A korábbi, d-moll concerto a romantikus zenekarkezelés teljes fegyverzetével a maga nemében mégis megállapodottabbnak tűnik számomra. Az élete teljében lévő, bár az I. világháború árnyékában komponáló zeneszerző valamiféle magabiztossága, megállapodottsága jobban kihallható ebből a darabból, mint a kései c-moll koncertből. Az idős komponista a második hegedűversenyt a II. világháború után, az Egyesült Államokban írta, melynek civilizációs, kulturális ezerarcúsága újabb nagymértékű osztódáson ment keresztül, és a világ egészében hirtelen kinyílt. Ez az eklektikus hatás, ha nem is átütően, de valamelyest érzékelhető a darabban. Továbbra is meghatározó saját, széles ívekre és merengő terjedelmességre egyaránt hajlamos stílusa, emellett a néha dallamfonalat és „józanságot” vesztő monológokban ott egy kis Bartók is, aztán a zárótétel egy bravúrral formált élénk finálé, mintegy 60 évvel korábbról. A zenetörténet ezt tartja tán a jelentősebb darabnak, ám szubjektíve nekem mégis az első kedvesebb, igen hatásos zenekari főtémájával, mely a zárótételben visszatér, nem sokkal a mű csillogó befejezése előtt. © 2008 Café Momus


Famous Composers Quick Link:
Bach | Beethoven | Chopin | Dowland | Handel | Haydn | Mozart | Glazunov | Schumann | R Strauss | Vivaldi
1:30:58 PM, 27 May 2016
All Naxos Historical, Naxos Classical Archives, Naxos Jazz, Folk and Rock Legends and Naxos Nostalgia titles are not available in the United States and some titles may not be available in Australia and Singapore because these countries have copyright laws that provide or may provide for terms of protection for sound recordings that differ from the rest of the world.
Copyright © 2016 Naxos Digital Services Ltd. All rights reserved.     Terms of Use     Privacy Policy
-246-
Classical Music Home
NOTICE: This site was unavailable for several hours on Saturday, June 25th 2011 due to some unexpected but essential maintenance work. We apologize for any inconvenience.