Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...

Christine Christiansen
Klassisk, January 2011

Sjældent er så meget energi, virtuositet og vildskab blevet samlet på ét sted som på denne CD, hvor blokfløjtenisten Michala Petri med de lynhurtige hænder fortolker tonerne fra fire vidt forskellige kinesiske komponister.

Østens fremmedartede musikalske strukturer kommer stærkt til udtryk i all fire værker. Det vestligt prægede klangbillede i form af Sjællands Symfoniorkester danner spændende kontrast til de orientalske klange.

Tang Jianpings Fei Ge (Flyvende Sang) er iørefaldende fin og farverig med sin bløde, svævende klange. Man fornemmer et jazzet præg i den bløde andensats. Tit synger blokfløjten solo i kadenceagtige, helt frit og luftige passager. Orkestrets chefdirigent Lan Shui er skarp og præcis og skaber et rytmisk, fremadrettet drive gennem værkets piblende passager. Han holder orkestret tilbage og giver plads til fløjtens sprøde klange.

Mystisk og mørkt åbner Bright Shengs tosatsede værk Flute Moon for strygere, harpe, klaver, slagtøj og et arsenal af forskellige blokfløjter. Værkets indledende toccata står distinkt med sine karakteristiske rytmiske motiver. Åbningssatsen Chi Lin’s Dance beskriver det mytologiske væsen enhjørningen, som er et sagnomspundet væsen i kinesisk kultur.

Michala Petri former værket med smittende solistisk autoritet og driver energisk orkestret frem med fløjtens eksotiske klang-og rytmemotiver. Undervejs skifter hun behændigt mellem blokfløjter i mange størrelser og skaber varierede klanguniverser.

Ma Shui-longs Bambusfløjtekoncert klinger filmisk med storladen orkestrering, og den lyse, dansende blokfløjte imiterer med lyrisk lethed orkestrets motiver. Igen får Lan Shui det levende og sprudlende frem i orkestret. Chen Yi’s The Ancient Chinese Beauty afspejler forskellige elementer fra den antikke kinesiske kultur. Satserne har hun symbolsk kaldt Lerfigurerne, De gamle totemmer, og Det dansende blæk. Fløjten er igen fri i de stille, atonale passager, mens orkestret leverer et sparsomt, transparent og rytmisk akkompagnement. Det enkle lydbillede kulminerer i en ilter dans til sidst. Musikalsk er denne koncert dog pladens mindst interessante. Det er mere figurer og fragmenter end egentlig musik.

Skiven åbner en spændende og eksotisk sprække ind til den mangfoldighed og farvestrålende kinesiske musikkultur, vi kun kender en flig af i Vesten. Michala Petri er overbevisende som frontfigur hele vejen- en spillevende, lysende ledestjerne. © 2011 KlassiskKristeligt Dagblad, October 2010

Strukturerne i kinesernes musikalske tonesprog kan lyde fremmede i vestlige ører. Men når de indgår i en syntese med vestlig musik, som det er tilfældet med de fire koncerter på Michala Petris nye cd, er der tale om grænseoverskridende musik. Og det er—vil jeg gerne understrege—ikke svært at lytte til. Tværtimod. Men man begejstres over meget mere end Michala Petris hele vejen igennem fyldige, intelligente og ekvilibristisk sikre fløjtespil, for Sjællands Symfoniorkester under ledelse af Lan Shui, den kinesiske chefdirigent, spiller med en engageret direkthed og lidenskab i det gennemsigtige, innovative klangbillede. De fire koncerter kan deles op i to dele.

Tang Jianpings “Fei Ge” og Ma Shui-longs “Bambusfløjtekoncert” rummer begge et væld af iørefaldende melodier, herlig energi og varm, udtryksmættet lyd. Sidstnævnte er et fornemt møde mellem øst og vest, modelleret som det er over Liszts eller Francks cykliske form, men tydeligvis piloteret dybt nede i den kinesiske folkemusik. De to andre koncerter—Brigt Shengs “Flute Moon” og Chen Yis “The Ancient Chinese Beauty”—kræver lidt mere af lytteren.

“Flute Moon” henter sit klangbillede i vestlig modernisme a la Stravinskij med buldrende trommer, hidsige strygere og en mere empatisk, følsom fløjte. Men stadig med retningen intakt i denne syntese af østlig mystik og vestlig eksperimenteren.

Chen Yi er i sit værk inspireret af forskellige aspekter ved den kinesiske kultur og har derfor ladet satstitlerne lyde navne som Lerfigurerne, De gamle totems og Det dansende blæk. Det er cd’ens mindst vægtige komposition, men stadig et interessant udtryk for det store kinesiske riges musikalske rigdom. De fire koncerter blev i øvrigt indspillet i forlængelse af en koncert, som Petri, dirigent og orkester gav i april i år, som kastede 5 stjerner af sig her i avisen. Det gør denne cd også. Køb den endelig!. © 2010 Kristeligt Dagblad

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group