Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...

John Christiansen
jcKlassisk, October 2014

Blokfløjte virtuosen Michala Petri er med sit lille sprøde instrument fortsat et stort internationalt navn. Hendes indspilninger er nu i flere år udsendt af Our Recordings. Her står ”our/vi” for Michala selv og hendes faste duo-partner, guitaristen og lut-spilleren Lars Hannibal, som på denne måde følger deres egen musiceren til dørs, som de vil have den. Og det skal understreges, at den tekniske pladekvalitet er høj og en fornøjelse at lytte til.

Michala Petri og den fine cembalist Mahan Esfahani har etableret et samarbejde, som begyndte i Nicosia på Cypern i maj 2013. Deres første fælles indspilning er seks sonater af Arcangelo Corelli, numrene fem til syv i opus 5. Cd’en har fået navn efter g-mol sonaten ”La follia”, vekslende mellem en stille næsten overjordisk atmosfære og karakterfyldt musikalsk liv. Corelli skrev også en julekoncert, men sonaterne har intet med julen at gøre, og dog er det musik og musiceren, som man med glæde kan suge til sig også i juletiden © 2014 jcKlassiskSøren Schauser
Berlingske Kultur, October 2014

Michala Petri har lige udsendt sit bedste barokalbum i mange år—og er stadig en ørn til liveoptrædener.

Vi har hørt den gamle vurdering til bevidstløshed:

Michala Petri hører måske nok til landets bedste musikere. Hun har bare sit instrument imod sig.

Det med instrumentet kan være lidt rigtigt. Omrejsende virtuoser på blokfløjte er ikke uden grund en sjældenhed. Barokkens lille blæserør kan savne slagkraft, farver i klangen, spændvidde i tonerne.

Petris egen særklasse står til gengæld stærkere end nogensinde. Hvad enten man ser den 56 år gamle stjerne i Mogens Dahl Koncertsal eller lægger hendes seneste CD på anlægget.

For hendes spil virker stadig mere kraftfuldt. Hun lægger stadig flere farver på fløjtens repertoire. Og hun kan variere tonerne inden for den snævre ramme i det uendelige.

Petri har arbejdet med en syndflod af stjerner gennem årene. Hendes seneste spillepartner skulle blive unge Mahan Esfahani—iranskfødt ekspert på cembalo og nybagt modtager af den hæderfulde Gramophone Award.

De to ligner ikke umiddelbart et indlysende match: Petri er den lidt stramme dame med bevidst nedtonet scenestil. Esfahani er showmand af den anden verden og kan tale en vis herre øret af.

Men de fungerer fuldstændig lydefrit sammen. Hun holder hans improvisationer ved tangenterne lidt i ave. Han giver hende luft til endnu flere virtuoserier på fløjten.

Et arrangement som det torsdag er først og fremmest utroligt generøst. Parret kunne sagtens have spillet uddrag fra deres første album sammen og færdig.

Den stopfulde sal får bare uendelig meget mere:

Sonater af gamle Corelli. Værker af Johann Sebastian Bach og sønnen Carl Philipp Emanuel. Og oven i det hele så hele to forrevne mesterstykker af næsten ny dato.

Fantasien af Axel Borup-Jørgensen klinger i hvert fald fantastisk i deres hænder. Den nyligt afdøde dansker komponerede fuldstændig, som vi husker manden selv: Avantgardistisk og intellektuelt udfordrende—men samtidig utroligt venlig og i kontakt med følelserne.

Albummet er viet seks af sonaterne fra Corellis næstsidste opus anno 1700. Herunder den berømte »La Folia«, hvis arveanlæg skulle passere videre til menuetten fra »Elverhøj«.

De i alt 23 skæringer blev oprindelig skrevet for violin. At høre dem på blokfløjte har som regel været knap så spændende.

Men når Michala Petri leverer luften, kommer der sorg og ny skønhed ind over. Hun får også forbløffende meget pynt af den fingernemme slags med. Og cembaloet klinger rundt og skønt som den fineste guitar.

Et velproduceret album. To forskellige kunstnere i overraskende samdrægtighed. Seks skønne sonater fra pudderparykkens tid og med lige tilpas mange dikkedarer. © 2015 Berlingske Kultur

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group