Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 

STRAUSS, R.: Salome (Goltz, Patzak, Krauss) (1954)


Naxos Historical 8.111014-15

   Café Momus, July 2009

English        Hungarian        German        Spanish
See latest reviews of other albums...

zéta
Café Momus, July 2009

Remek kiadvánnyal kedveskedik a Naxos a vájt fülű Salome-rajongóknak: Richard Strauss egykor hírhedt tabudöntögető operájának egy izgalmas korai felvételét tehetjük CD-játszónkba. Bár a felvétel a mű ősbemutatóját (1905, Drezda) majdnem fél évszázaddal követte, az autentikus hangzásért a korszak nagy Strauss-specialistája, a komponista egykori szövetségese (szövegírója és számos ősbemutató dirigense), Clemens Krauss kezeskedik, akinek ez volt egyik utolsó felvétele.

De mégis, mennyire különös ez a Salome az utóbbi évtizedek felvételein edződött fülnek!

A magyarázatért részben előre kell ugranunk egészen a bónuszokig. A Naxos ugyanis a másfél CD-nyi zenét dicséretesen kibővítette, még négy korai Salométól idéz néhány részletet. Az ősbemutató utáni legelső címszereplő, Emmy Destinn két aprócska jelenetben mutatkozik be 1907-ből (igazi kortörténeti kuriózum!), míg az őt követő nagyok (Göta Ljungberg, Marjorie Lawrence és Ljuba Welitsch) a terjedelmes záróképben hallhatók. (Az ő felvételeik 1929-ből, 1934-ből, illetve 1949-ből származnak.)

Ők öten, a lemez eredeti Saloméjával, Christel Goltzcal együtt kivétel nélkül nagyszerű énekesnők voltak, mégis kihallunk énekükből valami egységes, „különös ízt”. Ha nem egymás után hallgatnám őket, tán fel sem tűnne, s egyéni technikai hibának vélném, hogy mindannyian meglehetősen támasz nélkül énekelnek. A magasságok nyávogva, testetlenül szólalnak meg. Avíttas, mondanám, ha ma valaki így próbálna énekelni. De azt hiszem, korunkban ezzel a technikával aligha jutnának komoly színpadra. Szóval, az idő Salomék (szopránok?) tekintetében alaposan elröpült! Goltz énekébe helyenként még a két világháború közötti német kabaré hangja is belecsendül, amolyan Marlene Dietrichesen. S ha az előadói felfogást nézzük, akkor ezek a Salomék olykor negédesek vagy férfiasak, szendén szűziesek vagy hisztérikusan kurvásak. De még egyiküknél sem találjuk a mára uralkodóvá lett hangvételt, az egzaltált, az aberráltságig lökött hősnő attitűdjét, mint pl. Catherine Malfitano, Marton Éva vagy—itthonról—Zempléni Mária alakításában.

1954-ben Herodest még nem hőstenorral énekeltették, bár a nagynevű Julius Patzak állítólag Radames is volt néha, amit nemigen tudok elképzelni. Patzak hangján ma maximum valamelyik zsidó szólalhatna meg. A voce kellemetlenül egyenes, s van valami zavaróan fémes csengése. Csak sokadik hallgatáskor tűnik föl, hogy milyen véresen pontosan énekel (nem szójáték akart lenni!): minden hang, minden frázis és minden szünet (fontos!) megegyezik a komponista által lejegyzettel. Idővel a hangszínhez is hozzászokunk, s Patzak alakítását sokadik alkalommal egyre tisztelettudóbban szemléljük.

Herodiasként Margareta Kenney jelentéktelen mellékfigurát csinál a királynőből, de talán akkoriban ezt várták el tőle. A többiekkel ellenétben viszont Hans Braun Jochanaanja ma is beleférne bármely világsztár csapatba. Előadásában a próféta figurája egyszerre magával ragadó és taszító, elsöprő és megközelíthetetlen.

S ha Herodiasnál megjegyeztük, hogy alakítója a szerepet elsilányította, akkor—ellenkező előjellel—említessék meg Anton Dermota neve. Itt és most értettem meg csak igazán, miért kell Narrabothnak meghalnia, mit is jelent(ett) neki Salome. Dermota alakítása megint egy csipetnyi örökkévalóság. Az egykor nagyszerű Mozart-tenor szerepértelmezésből bármely utódját könnyedén leiskolázta.

Krauss zenekari formálása, az együttes kezelése, s az, ahogy a jeleneteket felépítette, méltán nevezhető világnagyságnak. Az előadást ökomenikusnak nevezném, semmi sem szól tovább/jobban/hangsúlyosabban, mint amennyire szükséges. Az ilyen produkciókra mondják, hogy tökéletes. S bár az előadás némely pontja felett tényleg elszállt az idő, ezek az alapok kikezdhetetlenül stabilak és minőségiek. © 2009 Café Momus

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group