Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 

CALLAS, Maria: Portrait (A) (1949-1954)


Naxos Historical 8.111082

   Café Momus, June 2010

English        Hungarian        Spanish
See latest reviews of other albums...

zéta
Café Momus, June 2010

Azt hihetjük, hogy Maria Callastól már mindent meghallgattunk, Maria Callasról már mindent megírtunk. Azt hihetjük, hogy az isteni díva minden rezdülését figyelemmel tudtuk kísérni, fel tudtuk dolgozni.

A Naxos most mégis új kiadvánnyal lepte meg vásárlóit. Új kiadvány? Nem, persze, dehogy új! Mindössze egy érdekes válogatás a korábbi teljes felvételekből, ami egyből új oldalról engedi meg áttekinteni a művésznő pályáját.

A CD-n szereplő felvételek kivétel nélkül stúdióban, egy 1949-es évjáratútól eltekintve mind 1952-54 között készültek. Azok a boldog csúcsévek!

Persze ez csak a közönség olvasata. Lehet, hogy Callas erről az időszakról, mint a kínzóan fárasztó évekről emlékezne meg, ha még közöttünk lehetne. Hiszen az 1945-47 évekkel ellentétben (a három év alatt mindössze 9 fellépése volt) néhány év alatt turbósebességgel vette birtokba a zeneirodalom főszerepeit és a világ nagy operaházait. 1948/49-ben 35, illetve 34 előadást, 1950-ben 47, 51-ben pedig már 49 előadást teljesített. Közben oda-vissza közlekedett az óceán két oldala között, szinte naponta váltogatta szerepeit, szerepköreit, olykor meglehetősen durva súrlódásoktól sem visszariadva. Ha valaki ma megkérdi, hogy vajon miért volt Maria Callas pályája oly rövid, akkor elég e két példát felsorolni:

1949. január 23. (Velence): A puritánok
1949. január 24. (Palermo): A walkűr

1950. február 6. (Róma): Trisztán és Izolda
1950. február 7. (Brescia): Aida

Mégis, hősnőnk ilyen elképesztő teher alatt fejlődött világsztárrá, s a földkerekség egyik legkeresettebb énekesévé tudott válni. Az említett 1952/54-es időszak rövid művészi pályának abszolút csúcsának számít, s ebben e lemez csak megerősít bennünket.

A lemezen (egy kivételével) Callas számára leginkább adekvát produkcióiból hallhatunk részleteket.

A puritánok, a Lammermoori Lucia és a Tosca 1953-as (különböző helyszíneken, különböző partnerekkel rögzített) és a Norma 1954-es felvételeit a Callast felfedező és a primadonnát első sikeres években szigorral irányító Tullio Serafin vezényli. A felvételeken tökéletesen átüt Callas különleges zenei egyénisége. Az izgalmas hangszín, a bel canto és a verizmus elegye új megközelítést tett számára lehetővé. Bellini és Donizetti hősnői végre nem sápadt hangakrobaták, hanem érző, boldog vagy szenvedő nők. Callas is hibátlanul teljesíti az előírt virtuozitást, de a lényeg mégis a szöveg és a jellem az 50-es években igen újszerű megjelenítésén van.

Ezen produkciók Callassal számos előadásból ismertek, mégis tudnak másmilyenek lenni. A Casta Diva előadása ezúttal még a szokottnál is szomorúbb, s ebben az Őrülési jelenetben minden korábbinál szenvedélyesebbnek érzem Lucia tébolyát.

A Traviata 1953-as felvételét Gabriele Santini irányította, Callas megközelítése az I. felvonásbeli részletben is újszerű, a vérbő nőszemélyt állítja középpontba. Sokat elmond, hogy a jelenet intenzitását legközelebb Anna Netrebko 2005-ös salzburgi Violettája tudta csak túlszárnyalni. Az 1952-es rögzítésű Gioconda-részlet (dirigens: Antonio Votto) is a drámaiságával hat, a Méregáriát csak kevesen tudták ennyire izzó szenvedéllyel megjeleníteni.
(A Traviata Bordalában a kicsit tartózkodó Francesco Albanese, a Tosca első felvonásbeli kettősében az utolérhetetlen Giuseppe di Stefano működött közre.)

Utoljára hagytam a kakukktojást. Callas felfutó pályának kezdeti szakaszában, 1949-ben rögzítette a Trisztán és Izoldából Izolda szerelmi halálát. Csak emlékeztetőül: Richard Wagner hősnőjét Callas az idő tájt több itáliai színházban is rendszeresen énekelte, persze olaszul. Meglepő módon Callas e nyelven is szépen teljesíti a wagneri dallamíveket, s részletekben a német mester műveiben kötelező deklamálás nyomait is fel lehet fedezni. Az Arturo Basile által dirigált jelenet nemcsak szép és ihletett, de pontosan felidézi, hogy Maria Callas még a számára idegen közegben is milyen nagy és milyen teremtő művész volt. © 2010 Café Momus

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group