Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...

Johanna
Café Momus, August 2008

Akik kedvelik Dvořák sajátos hangulatú muzsikáját, emellett szívesen hallgatnak kevésbé agyonjátszott műveket, valószínűleg kedvüket lelik majd e lemezben.

A felvételen hallható Russian Philharmonic Orchestra Oroszország vezető zenekarainak tagjaiból alakult, elsősorban abból a célból, hogy lemezfelvételeket készítsenek. Dmitry Yablonsky, aki eredetileg csellistaként kezdte zenei pályafutását, 2002 óta vezető karmestere az együttesnek, ezen a felvételen pedig nem csupán karmesterként, de gordonkásként is közreműködik.

Csellóhangja kifejezetten figyelemreméltó, telt, meleg tónusú, erre szokás azt mondani: szívhez szóló. Többnyire tisztán is játszik, de fő erényének mégsem annyira játéktechnikáját, mint inkább szenvedélyességét érzem. A Rondó csellóra és zenekarra című darab témáját például kifejezetten megindítóan játssza, s a visszatéréseket oly módon képes előkészíteni, hogy azok az „igazi” boldogító érzéssel tölthetik el a hallgatót.

A Klid (Silent Woods) című, lassú tempójú, elbeszélő hangulatú darabban még inkább élvezhetjük a cselló elbűvölő melankóliáját. Yablonsky nem rejti el romantikus lelkét, nem szégyelli a túlcsorduló érzelmeket. Azt hiszem, csupán egyetlen hajszál választja el attól, hogy ragacsossá, érzelgőssé váljék—de szerencsére az a bizonyos hajszál mindig ott van.

A lemezen elsőként szereplő csupa tűz Mazurka eredetileg hegedűre és zongorára készült, majd később—Pablo Sarasaténak ajánlva—Dvořák elkészítette a zenekari változatot is. A mű sodró hangulata azonnal magával ragadja a hallgatót. A szólista, Alexander Trostianski is a szenvedélyes muzsikusok táborát erősíti, valóban beszédszerű, érzelmektől fűtött hegedülése nagyszerű élményt nyújt.

A lemezen található többi darab zenekari mű. Az Amerikai Szvit mellet egy Nocturne, egy Polonaise, és hét rövidke, kiszenekarra írott, közjáték jellegű tétel szerepel.

A zenekar hangzásán felfedezhető a profizmus nagyvonalúsága. Az, hogy a részletek nem mindig tökéletesen kimunkáltak, hogy a vonóskar imitt-amott küzd a tisztasággal, tulajdonképpen elhanyagolható körülmény.

Összességében nagyszerűen szólnak, Yablonsky keze alatt a dallamok nagy ívűek, kifejezők, az érzelmek ide-oda hömpölyögnek—és úgy vélem, ez Dvořak zenéjéhez kifejezetten passzol is. © 2008 Café Momus

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group