Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

Email Password  
Not a subscriber yet?  
Keyword Search
 in   
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...


DR - P2 Klassisk, June 2012

Haydn: Klavertrioer

Kungsbacka Klavertrio er en rigtig god klavertrio. Sådan er det. Den svenske violinist Malin Broman er fra Kungsbacka og har givet trioen sit navn, men selvom den har navn efter en mindre svensk by, er ’Kungsbacka’ en international trio med et højt niveau.

På deres nye cd har de kastet sig over Josephs Haydns sene klavertrioer, nogle af komponistens mest krævende værker for besætningen – og med Ugens Cd i ørerne forstår man hvor stor betydning Haydn har haft for netop trio-genren.

En vild tid for klaveret

Trods sin store succes i London, hvor han blandt andet skrev sine 12 ”London-symfonier”, valgte Haydn til sidst at flytte tilbage til Wien. Her fik han nogle gode år, hvor han blandt andet skrev oratoriet ”Skabelsen”. Men han fik også tid til at skrive kammermusik ved siden af, heldigvis, og det er på denne tid at klavertrioerne på Ugens Cd er blevet til.

Haydn har fået tilnavnet ”Papa Haydn” - efter sigende fordi han var som en far for de musikere han var kapelmester for. Men Haydn var ”far” på flere måder: Både strygekvartetten, symfonien og klavertrioen er hans ’børn’: Alle tre genrer blev udviklet med god hjælp fra Joseph Haydns musiktænkning og fjerpen. Det var en tid for musikalske nybrud, og selve instrumenterne udviklede sig voldsomt på denne tid: Fra cembalo over fortepiano til klaver. Samtidig eksperimenterede Haydn med klavertrioernes form, og varierede ’opskriften’ på værkernes opbygning. De nye instrumenter gav nye klanglige muligheder, og Haydn forstod at gribe dem.

Nye udfordringer

De tre seneste trioer på cd’en er dedikeret til London-pianisten Therese Bartolozzi, født Jansen. Fru Bartolozzi var mere end en habil pianist, og det kan høres i musikken, der byder på krævende klaverstemmer. Det er heldigvis ikke noget problem for Kungsbacka-pianisten. Pianisten er dog ikke den eneste der bliver udfordret - hvor klaveret ofte spillede hovedrollen i tidligere tiders klavertrioer begynder celloen nu at bevæge sig ud af tangenternes skygge: Haydn udviklede genren på flere fronter i disse år. © 2012 P2 Klassisk

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group