Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

Email Password  
Not a subscriber yet?  
Keyword Search
 in   
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...

Rob Schrijver
Klassiekshop Weblog, May 2012

Het is dat in de titel de term ‘Jazz’ voorkomt anders zou een argeloze CD-koper bij het bekijken van de titel zonder ‘in Jazz Style’ kunnen denken: “nooit van gehoord maar de titel klinkt wel aardig”.

Die argeloze koper zou bij het opzetten van de CD in eerste instantie misschien niet de schrik van zijn leven krijgen, maar wel uiterst merkwaardig opkijken en daarna, als het tenminste geen verstokte jazzhater is, toch veel plezier aan het beluisteren van de CD beleven.

Nicolai Kapustin beschouwt zichzelf als een klassiek componist die – toevallig? – muziek schrijft die gebruik maakt van het jazzidioom. Aan de muziek op deze CD kun je dat goed merken.

De opbouw van de acht Concertetudes is analoog aan die van de grote romantische etudecomponisten; niet heel systematisch een aantal technische- en vingerzettingtechnieken onder de loep nemen, maar een concertstuk schrijven waarin heel specifieke pianistische vaardigheden verwerkt zijn.

De vierentwintig preludes in Jazz-stijl hebben ook al zo een klassiek onderbouwing. De set is opgebouwd volgens het klassieke patroon van de kwintencirkel, steeds gevolgd door de parallelle mineurtoonsoort; een opbouw die we al kennen van ‘Das Wohltemperierte Klavier’, gevolgd door onder andere de opbouw van de Preludes van Chopin, Shostakovich en veel andere seriewerken. Het lijkt een beetje geïmproviseerde muziek, maar de stukken zitten hecht doortimmerd in elkaar.

De uitvoering door Catherine Gordeladze is uitstekend. Ze voelt de opzet van de concertetudes goed aan en vertolkt ze met veel bravoure. In de preludes is ze op haar best; de vermenging van klassieke constructie met de jazzklanken ligt haar uitstekend. De echt klassieke piano-elementen uit de jazzmuziek komen er vloeiend uitrollen. © 2012 Klassiekshop Weblog

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group