Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

Email Password  
Not a subscriber yet?  
Keyword Search
 in   
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...

Ludwig Van Mechelen
Klassiek Centraal, May 2014

Naxos zette het Prague Sinfonia Orchestra onder leiding van Christian Benda aan het werk om alle ouvertures van Rossini’s opera’s—zowaar 40 !—op te nemen. Wij luisterden naar de vierde cd uit de reeks. Je zou voor minder zin krijgen te gaan tafelen. Het is toeval dat we de vierde cd te beluisteren kregen. Net deze cd heeft enkele van de bekendste ouvertures uit zijn opera’s: deze van Il Barbieri di Siviglia, Il Turco in Italia en Le Comte Ory. Drink een goed glaasje eerlijke kwaliteitswijn bij deze te vrolijke muziek die Rossini op den duur zelf beu werd om nog te componeren, geniet van de haute cuisine zoals Rossini het deed en luister terwijl naar deze werken die je vragen mee te zingen. Niet dat het zo eenvoudig is, dat meezingen, want Rossini wist wat muziek componeren was en hij deed dat niet voor dilettanten en andere gelegenheidsmuzikanten.

Wie Rossini wil uitvoeren, zij het als instrumentalist, als zanger en zeker als dirigent, die moet uit het beste hout gesneden zijn zoniet vergaapt hij zich in de talloze details waar de geniale Gioacchino zich mee amuseerde. Net zoals je de ware kok leert kennen aan de o zo precies afgewogen fijnste smaken die je doen afvragen: “Hoe doet die dat toch?”, zo componeerde de levensgenieter Rossini.

Deze cd is met plezier doorgespeeld door orkest en dirigent. Geen grootse uitvoering of dit of dat, het is pretentieloos en met pit muziek maken dat telt. Een vleugje meer Italiaans karakter met wat Franse fijngekruide roomsaus erbij zou mogen, maar geen geklaag. Wie eens gewoon met de glimlach wil luisteren naar sprankelende ouvertures die weet wat aangekocht kan en mag worden. © 2014 Klassiek Centraal

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group