Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...

Sten Wistrand
Kulturdelen, November 2011

Sofia Gubaidulina är med sina 80 år den samtida konstmusikens grand old lady, dessutom still going strong. Det äldsta verket på de här aktuella skivorna är från 1991, det senaste fullbordades i år. Två av dem har aldrig spelats in tidigare. Det gäller Glorious Percussion för slagverk och orkester (BIS) och Fachwerk för bajan, slagverk och stråkorkester (Naxos). I båda medverkar slagverkaren Anders Loguin, Kroumataensemblens grundare, som tragiskt nog dog tidigare i år.

BIS-skivan inleds emellertid med In tempus praesens, som skulle kunna kallas Gubaidulinas andra violinkonsert om man räknar hennes Offertorium som den första. Konserten uruppfördes av Anne-Sofie Mutter som också spelade in den på cd tillsammans med Londonsymfonikerna under Valerij Gergiev (DG). Men här är Vadim Gluzman solist till Lucerns symfoniorkester under Jonathan Nott. Och tro nu inte att de är chanslösa mot sina mer berömda kolleger.

Konserten bygger delvis på kontrasten mellan solistens skimrande ljusslingor och den hotfullt klangmörka och slagverkstunga orkestersatsen. Det gör att Mutters fylligare och färgrikare violinton inte alltid är en självklar fördel. Jag föredrar till exempel Gluzmans mer försiktiga och sökande attityd i konsertens början. Och när det gäller att alstra dramatik, spänningar och hot är han och Nott väl så effektiva som Mutter och Gergiev—för att i konsertens sista minuter definitivt ta hem spelet med den klara och rena fioltonen som till sist övervinner orkesterns avgrundsgrymtanden.

Glorious percussion gör inte samma starka intryck men är ändå ett verk som får en att lyssna på helspänn.

Naxos-skivan dokumenterar Gubaidulinas fascination för det ryska dragspelet bajan. Hennes mest kända och inspelade verk för instrumentet är Sieben Worte (för den bästa utgåvan svarar ECM). Men även Fachwerk (dvs. korsvirke) visar sig vara ett storverk. Och bara för att bajan är ett dragspel skall man inte tro att musiken låter som ”Avestaforsens brus” eller ”Kalinka”. Gubaidulina använder ofta bälgen för att suggerera andning: lugna och djupa andetag, flämtningar och, mot slutet, ett slags hyperventilering samtidigt som slagverket driver upp musiken i ett crescendo.

Silenzio finns faktiskt i en tidigare Naxos-inspelning, då med Elsbeth Moser på bajan. Den tolkningen är mer öppet expressiv, men Geirr Draugsvoll—tillsammans med Geir Inge Lotsberg (violin) och Øyvind Gimse (cello)—fångar bättre det inre dramat och den andlösa spänningen och spelar med en absolut klarhet.

Sofia Gubaidulina hör till de där tonsättarna som omedelbart övertygar om att de har något viktigt att förmedla, även om det inte går att formulera i ord. Hennes musik är på heligt allvar. Jag tror att den har förmågan att beröra även den som räds den moderna musiken och finner den ”svår”. Ur hennes verk strålar en uttryckskraft som raserar alla barriärer. © 2011 KulturdelenLars Hedblad
Svenska Dagbladet (Sweden), November 2011

Att livet, och i synnerhet inte det andliga livet, inte kan lämnas utanför musiken kunde vara ett motto för Tatarstanfödda ryskan Sofia Gubajdulina, som den 24 oktober fyllde 80 år. Ett fåtal av hennes verk är ren, absolut musik, merparten anknyter till något objekt. Exempelvis till korsvirke i Fachwerk för bayan, slagverk och stråkorkester. En bärande konstruktion som samtidigt är yta.

Men det är andlighet, mystik och kristna symboler som dominerar hennes kompositioner, bland annat i Johannespassionen och i tonsättningar av gammal egyptisk och persisk poesi samt av favoritpoeten Marina Tsvetajevas lyrik.

Sambandet mellan natur och konst uttrycks med en trädmetafor; i hennes musik växer verket, stam, grenar och blad, fram ur hennes samlade kunnande, rötterna. En uppdelning som samtidigt representerar de olika nivåerna i hennes musik där rytmen är det grundläggande, alltså rötterna, medan harmoni och klangfärg utgör stam och bladen melodilinjen.

Hon har sagt att seriös musik skapar en nödvändig distans till den yttre världen, livet är mycket intressant men ytligt.

I den första inspelningen av Fachwerk (2011), framfört av Trondheims symfoniker under Øyvind Gimse och med Geir Draugsvoll på knappdragspelet bayan, deltar, liksom på den andra skivan, den nyligen bortgångne slagverkaren Anders Loguin.

Idén är att uttrycka den dubbla funktionen hos korsvirke, samtidigt bärande och estetisk, genom ett instrument, bayan. Här kan tangentbordet skiftas mellan melodiskt och ackordiskt läge.

Men mer än att låta ett dragspelsinstrument härma en typ av byggnadskontruktion blir musiken med sina sensuella dynamiska skiftningar, glissandon och klockklanger till ett stycke mystik. Intressant är att hennes kompositioner för bayan aldrig associerar till dragspel.

Slagverksensemblen Glorious Percussion (Anders Loguin, Anders Haag, Mika Takehara, Eirik Raude och Robyn Schulkowsky) gav titeln åt Gubajdulinas Glorious percussion (2008) och uruppförde verket 2008 tillsammans med Göteborgs symfoniker under Gustavo Dudamel. I denna första inspelning av verket är orkestern Lucernes symfoniorkester, under Jonathan Nott.

Modern avantgarde-teknik i korsbefruktning med gammal tradition och lokalfärg är typiskt för Gubajdulina, som fjärmar sig från det invanda. Ett mycket övertygande framförande av ett verk där avancerad teoriöverbyggnad paras med uråldrig improvisation.

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group