Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...

Harri Kuusisaari
Rondo Classic, August 2016

Boris Giltburg aloitaa levynsä kansiesittelyn kuvailemalla yksityiskohtaisesti Rahmaninovin Etudes-tabelaux nro 6:n tarinaa, joka on saanut inspiraationsa Punahilkka ja susi -sadusta. Hänen mielikuvituksessaan se laajenee painajaismaiseksi visioksi, jossa susilaumat symboloivat kokijan omia kaksoisolentoja ja niiden aikaansaamaa psykologista kauhua—silti sadun lempeää fantasiaa unohtarmatta. Kuvaus kertoo paljon Gitburgin tulkinnasta, joka on täynnä miniatyyritarinoita ja monitasoisia kuvia. Juuri koskaan en ole kuulkut sarjaa näin kerronnallisena ja emotionaalisesti rikkaana—etydi-nimikkeen voi todellakin unohtaa täysin.

Gitburgilla on kaikki tekniset keinot valaista Rahmaninovin piano tektuuria niin, että syntyy läpikuultava kudos, jossa kuvat ja emootiot syttyvät herkkäpürteisinä eloon. Etudes-tabelaux -sarja näyttäytyy pääosin surun täyttäminä sieluntilona, mutta pianisti kykenee pitämään yksitasoisen paatoksen ja sentimentaalisuuden loitolla ja vaihtelemaan ilmeitä soisen paatoksen ja sentimentaalisuuden loitolla ja vaihtelemaan ilmeitä kappaleesta toiseen. Syksyinen melankolia vaihtuu aavemaiseksi, tuhon jälkeiseksi hil;jaisuudeksi ja kuohuvat vuot ortodoksiseksi mystiikaksi kelloineen ja etäältä kuuluvine kuoroineen.

Moments musicaux -sarjan kappaleet ovat abstraktimpia, mutta niitä leimaa Rahmaninovillekin harvinainen melodinen rikkaus. Gitburgin ilmaa pianotekstuuri välkkyvine arpeggioineen kannattelee melodioita kuin vuolas joki lastua, ja vaihtuvat harmoniat tekevät melodioista aina uuden kuuloisia. Pianisti yhdistää soinnin ja emootioiden täyteyttä aristokraatiseen distanssiin, josta Rahmaninov itse piano ääressä oli kuuluisa.

Suurenmoinen levy, josta riitää nautiskelua moneksi kuuntelukerraksi—ja vieläoä Naxos-hinnoin. En jättäisi ostamatta. © 2016 Rondo Classic

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group