Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...


Sten Wistrand
Kulturdelen, December 2016

Georges (eller George) Onslow är något av en doldis i musikhistorien, en engelsk aristokrat som på sin tid hyllades av såväl Berlioz som Schumann men som sedan mer eller mindre fallit i glömska. Som stavningen av förnamnet antyder är det emellertid något lurt med honom som engelsman. Efter en familjeskandal hade fadern lämnat sitt hemland och bosatt sig i Frankrike. Och det var där Georges föddes av sina franska mor 1784, och det var där han dog 1853—vilket förklarar varför denne ”engelsman” ibland kallats för ”den franske Beethoven”.

Under senare år har man kunnat notera ett ökat intresse för hans musik bland en del skivbolag, i första hand cpo. Nu är det Naxos som fått upp ögonen för honom och presenterar två av hans stråkkvintetter. Om man tänkt sig en komplett utgåva har man att göra. Få har varit lika flitiga inom genren som Onslow som skrev inte mindre än 34 verk för konstellationen (vilket i och för sig förbleknar mot Luigi Boccherinis sisådär 140–150…). Under 1700-talet var det vanligaste att till stråkvartett addera en andraviola eller andracello för att få en kvintett, men Onslow hörde till dem som kom att föredra kontrabasens djupare klang.

Musiken på den här skivan är föga förvånande förankrad i wienklassicismen med en dragning åt romantiken. Självklart kan den inte mäta sig med till exempel Schubert C-dur-kvintett för ungefär samma tid, men det kan ju å andra sidan ingenting. Det är hur som helst inga som helst problem att förstå varför Georges Onslow var så uppskattad under sin livstid; snarare kan man undra varför han sedan glömdes bort. Men konsternas historia är både nyckfull och obarmhärtig. Det gör också att det finns en mängd musik som väntar på att återupptäckas. Så varför inte ge Onslow en chans? © 2016 Kulturdelen

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group