Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...


Sten Wistrand
Kulturdelen, May 2017

Den tjeckiska musikens stora affischnamn är förstås Dvořák och Smetana; kanske också Janáček och Martinů—och möjligen Josef Suk. Den sistnämnde var elev till Dvořák och blev dessutom hans svärson. Bland Dvořáks elever hittar vi även Vítězslav Novák (1870–1902), så gott som jämnårig med Suk och på sin tid oerhört populär i hemlandet. Och det är inte så svårt att första när man hör denna cd med tre av hans orkesterverk, spelade av Buffalo Philharmonic Orchestra under JoAnn Falletta. De är alla anslående med svepande stråkar och smattrande brass. I skivkommentaren noteras att Novák borde ha kunnat göra en strålande karriär i Hollywood om han så önskat. Ja, varför inte.

V Tatrách (I Tatrabergen) är onekligen en målande naturskildring av den mäktiga bergskedjan—som för övrigt även lockade polacken Mieczysław Karłowicz till musik. Men honom gick det illa för; han dog i en lavin.

O věčné touze (Evig längtan) är en titel som kan föra tankarna till Josef Suks samtidiga tondikter och är också det av verken som mest påminner om dessa—även om inspirationskällan faktiskt är H.C. Andersen. Lady Godiva slutligen utgår från den kända medeltida historien om damen som red naken (endast iklädd sitt långa hår) genom Coventrys gator i protest mot makens skattedekret. Historien har föga förvånande lockat många manliga konstnärer, men Novák visar att det går att göra musik av den också där den hårdföre maken spelas ut mot den väna och modiga hustrun (något som Libor Pešek på Chandos än mer lyfter fram, hjälpt av en inspelning med tydligare definierat slagverk).

Tycker man om senromantisk orkesterverk finns det all anledning att låna Vítězslav Novák sitt öra. Men glöm inte Josef Suk. Hans Asrael är ett måste. © 2017 Kulturdelen

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group