Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

Email Password  
Not a subscriber yet?  
Keyword Search
 in   
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...


Guido van Oorschot
De Volkskrant, December 2016

Als Jaap van Zweden in de zomer van 2018 het chef-dirigentschap oppakt van het New York Philharmonic Orchestra, heeft hij in Hongkong net een kloek cd-project achter de rug. Sinds 2015 slaat hij zich seizoen na seizoen een weg door Richard Wagners operavierluik Der Ring des Nibelungen. Na Das Rheingold bevestigt Die Walküre dat niemand zich in Japie uit Amsterdam-West moet vergissen.

Van Zwedens Ring gaat glanzen als de beste. De bekende Wagnerplagen hysterie en bombast laat hij achterwege. Bewijzen veel dirigenten lippendienst aan mantra’s als ‘verstaanbaarheid’ en ‘de tekst centraal’, Van Zweden geeft zijn zangers daadwerkelijk de ruimte. Desnoods toomt hij het Hongkongse orkest in tot op fluisterniveau, zonder een spat aan intensiteit en kleur te verliezen. Jaloersmakend, hoe de kopersectie kan verschieten van staalblauw naar broeierig bruin.

Van Zweden was zo gis de rol van oppergod Wotan te geven aan de Duitse bariton Matthias Goerne. Die torst trofeeën als liedzanger, maar boort voor Wagner onvermoede resonantieholtes aan. © 2016 De Volkskrant
Maarten-Jan Dongelmans
de Gelderlander, November 2016

Natuurlijk wordt prijsbreker Naxos al veel langer serieus genomen in de wereld van de klassieke muziek. Naxos produceert immers gestaag de nodige kwaliteit en toont zin in avontuur. Maar met de gefaseerde uitgave van de complete operacyclus Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner dringt het label nu letterlijk en figuurlijk door in het klassieke Walhalla.

Bayreuth

De eerdere release (Das Rheingold) scoorde in Engeland al als album van de week en voor deze nieuwe opname ligt ook een mooie toekomst open. Dat kan bijna niet anders: ‘onze’ Jaap van Zweden is een van de belangrijkste Wagnerdirigenten van deze tijd. Het zou zomaar kunnen dat hij binnen afzienbare tijd ook in Bayreuth gevraagd wordt. Veel hangt denk ik af van hoe komend voorjaar zijn debuut als dirigent van de opera Lohengrin in de Weense Staatsopera gaat verlopen.

Aanbeveling

Naxos’ nieuwe Walküre fungeert als een minstens zo’n grote aanbeveling voor Van Zweden. Zijn casting van de rollen, de aanpak van de orkestbegeleiding, de opbouw van het drama en de sensatie van de live opnamen van januari 2016 dwingen op alle fronten respect af.

Hoogtepunten opnoemen wordt dan best lastig. De orkestrale inleiding klinkt beklemmend als nooit tevoren. Minstens zo indrukwekkend komt de Feuerzauber aan het eind over. Het liefdesduet tussen Stuart Skelton (Siegmund) en Heidi Melton (Sieglinde) bevat de nodige emotionele en sensuele pieken.

Sopraanvak

Wie ook regelmatig pieken zijn Matthias Goerne (Wotan), Michelle DeYoung (Fricka), Falk Struckmann (Hunding) en Petra Lang (Brünnhilde). Samen maar zeker ook apart. Laatstgenoemde zangeres nam drie jaar geleden een deel van Brünnhildes rol in Götterdämmerung voor Channel Classics op. Ik besprak die release destijds lovend en raak ook nu finaal onder de indruk van Langs portrettering van een van Wagners meest intrigerende karakters. Deze zangeres is als mezzosopraan met groot succes in het dramatische sopraanvak doorgedrongen. © 2016 de Gelderlander Read complete review

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group