Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...

Basia con fuoco, April 2020

De Oostenrijkse aartshertog Rudolf was niet alleen leerling maar ook een goede vriend en beschermheer van Beethoven. Toen hij benoemd werd tot aartsbisschop van Olmütz is de componist aan de slag gegaan om een mis ter zijne ere te schrijven. De bedoeling was om het werk af te hebben op de dag van Rudolphs troonsbestijging, op 19 maart 1820. Het lukte niet en de première heeft pas vier jaar later plaatsgevonden, in Sint-Petersburg. En dat was het dan, want de eerstvolgende uitvoering van het complete werk werd pas in 1845, zowat 18 jaar na Beethovens dood uitgevoerd.

Tegenwoordig hoor je de compositie nog maar zelden live, gelukkig bestaan er genoeg mooie op cd. Denk alleen aan Levine, Karajan of Gardiner, om maar een paar te noemen. De Oostenrijkse dirigent Michael Gielen was een grote bewonderaar van het werk. Op de vraag waarom we Missa Solemnis zo weinig horen scheen hij te hebben geantwoord dat “De wereld van de waarden van de aandeelhouders geeft niet om Christus”.

In april 1985 dirigeerde hij in de Musikverein in Wenen een buitengewoon fraaie uitvoering, die door ORF live werd opgenomen en nu door Orfeo op de markt werd gebracht. De orkestklank is vol en toch transparant en het solistenkwartet om te zoenen zo mooi. © 2020 Basia con fuoco

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group