Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...


Thomas Michelsen
Politiken, March 2017

TCHAIKOVSKY, P.: Violin and Orchestra Works (Complete) (Jennifer Koh, Odense Symphony, Vedernikov) CDR90000-166
HALVORSEN, J.: Violin Concerto / NIELSEN, C.: Violin Concerto / SVENDSEN: Romance (Kraggerud, Malmö Symphony, Engeset) 8.573738

Hun debuterede som solist, da hun var 11 år, og sidste år udfordrede hun sin egen virtuositet ved at invitere 32 komponister til at skrive de sværest mulige solostykker til sig.

Samtidig har den amerikanske violinist Jennifer Koh en særlig historie som solist med symfoniorkestret i Odense, der går tilbage, til før hun i 1994 som teenager fik en delt andenplads i den internationale Tjajkovskij Konkurrence for unge musikere—og blev så vred over resultatet, at hun og hendes mor nægtede at betale deres hotelregning og straks forlod Moskva.

Dengang lærte hun dirigenten Alexander Vedernikov, chefdirigent for orkestret i Odense og Det Kongelige Teaters kommende musikchef, at kende. Så med Kohs og Vedernikovs indspilning af Tjajkovskijs værker for violin er en ring sluttet. Jennifer Koh lægger ud med mørkfarvet klang i en melankolsk serenade og et miks af altmodisch salonmusik i Tjajkovskijs ‘Valse-scherzo’.

I kollegaen Glazunovs orkesterversion er ‘Souvenir d’un lieu cher’ næsten en violinkoncert. Men hans rigtige violinkoncert er hovedsagen, og Vedernikov får kraften frem, mens han akkompagnerer, så Koh får frihed til at svæve og smage på musikken.

Der findes både historiske og en del nyere indspilninger, som sætter Koh kniven for struben. Det lyder krast, når det rigtig brænder på, og solist og dirigent er tæt på at glide fra hinanden på et kritisk sted. Men orkesterspillet er flot, Kohs mørke måde at få instrumentet til at synge på griber, og sammen får de megen sødme frem i Tjajkovskij.

EN HELT ANDEN porøsitet i tonen—men stadig med masser af fin sødme—finder man hos den norske violinist Henning Kraggerud, der har gjort et scoop. I Canada er noderne til hans landsmand komponisten Johan Halvorsens glemte violinkoncert fra 1909 fundet, og den er hermed tilgængelig i en første såkaldt kommerciel indspilning. Med et orkester, der drypper tungt af nationalromantik, lader Halvorsen violinen danse virtuost som en uberegnelig skovtrold. Han blev født året inden Carl Nielsen, hvis violinkoncert fra 1912 Henning Kraggerud og malmøorkestret supplerer med. Kraggerud gør Nielsen en tjeneste ved at hive noget åben natur og frisk luft med over fra Halvorsens verden. Det fjerner noget unødvendig tyngde uden at forråde noderne. De to koncerter står godt til hinanden på et album med sammenhængskraft, og nordmanden Johan Svendsens smægtende ‘Romance’ er en fin rosin i pølseenden. © 2017 Politiken

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group