Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...

Balázs Miklós
Papiruszportal.hu, November 2011

1939. augusztus 15-én gördült ki a vonat a Nyugati pályaudvarról, mellyel Solti György elhagyta az országot. Az őt a peronig kísérő édesapját is ekkor látta utoljára a karmester. Öt évtizednél is több időnek kellett eltelnie, mire visszatért—immár mint világsztár vendég karmester, az 1990-es években. Közben Zürich, München, Frankfurt, London és Chicago lett az otthona, no meg a nagyvilág. Solti a 60-as évekre Európa egyik legkeresettebb vendég karmestere, szinte számolatlanul készítve a lemezeket szerte a világon Rómától Bécsig, Párizstól Los Angelesig.

Hatalmas munkabírású dirigens volt, óriási repertoárral, irigylendő rutinnal, mesterségbeli tudással, inspirációval. És nem mellesleg: folytonos, el nem apadó tanulási vággyal. Solti még a nyolcvanas éveiben is vallotta, egy muzsikusnak, kivált egy karmesternek, folyamatosan tanulnia, fejlődnie kell. 1997-es halála váratlanul érte a szakmát és a közönséget, úgy éreztük, egy élő klasszikust veszítettünk el. De ahogyan az lenni szokott, halála óta számos, korábban nem vagy csak szűk körben ismert korábbi munkája vált, válik hozzáférhetővé; koncertfelvételek, operaestek, valamint ritka stúdiórögzítések láttak napvilágot az elmúlt években. Olyan izgalmas, felbecsülhetetlen archív anyagok kerültek az érdeklődők elé, melyek hallatlan segítséget ígérnek az interpretációtörténettel aktívabban foglalkozó kutatóknak éppúgy, mint a régi kedvencei iránt ma is töretlenül érdeklődő nagyközönségnek.

A brit illetőségű ICA (International Classical Artists) Classics egy új beszálló a klasszikus zenei archívlemez-kiadók egyébiránt nem is annyira csekély piacán. A társaság 2011 februárja óta publikál CD-ket és DVD-ket, műsoraik többségét a BBC archívumából kölcsönözve. Olyan hajdani mesterektől jelentetnek meg jó kép- és/vagy hangminőségben fennmaradt koncertfelvételeket, mint David Ojsztrah, Adrian Boult, Erich Leinsdorf vagy Claudio Arrau.

Az e sorok között tárgyalt két Solti-DVD katalógusuk legértékesebb gyöngyszemei közé tartozik, izgalmas tanulságokkal szolgál a magyar karmester művészetének megismeréséhez.

A legkorábbi Solti-felvétel egy 1963-as rögzítés: Wagner Bolygó hollandijának nyitányát vezényli a mester a Covent Garden Zenekarának élén egy londoni televízióstúdióban. Vérbeli operakarmester benyomását kelti a dirigens, mozgása rendkívül energikus, a nyitány dinamikája így hallatlanul széles, a vonósok játékintenzitása példás, a rezek szinte vágnak. A részletek kidolgozatlanok ugyan, de a nyitány így is szinte izzik a feszültségtől. A szűk négy évvel később rögzített Don Juan hasonló virtusokat csillogtat, emellé próbafelvételek (pontosabban a próbafolyamat egyes részletei) és egy tartalmas Solti-interjú is társul, ennek elsősorban Richard Strauss személye és muzsikája a témája, s amelynek során Solti örömmel idézi fel személyes találkozásait a szerzővel, s beszél nem csillapodó rajongásáról Strauss művei iránt.

Nagyot ugrunk az időben; a DVD második fele már egy jóval később rögzített koncertfilmet tartalmaz: 1985-ben járunk, a Royal Albert Hallban, a műsor Beethoven Ötödik szimfóniája, a közreműködő együttes a BBC Szimfonikusok. A karmesteri mozdulatok itt már gazdaságosabbak, precízebbek, visszafogottabbak, mint a hatvanas években voltak, a zenekar—mely viszont lényegesen jobb a korábbi operazenekarnál—azonban példás hangzást produkál. Erős, egységes koncepcióval építkező, feszes előadása ez a műnek, de viszonylag kevés igazi mélységgel vagy részletszépséggel, sok rutinszerű megoldással.

Mozart, Verdi, Wagner vagy Richard Strauss neveit kötjük leggyakrabban Soltihoz, hiszen alighanem e zeneszerzők életművében ásott a legmélyebbre hosszú pályája során. Edward Elgar már ritkábban kerül szóba vele kapcsolatosan, holott lemezfelvételek tanúskodnak róla, Solti Elgar-olvasatai (a szimfóniák, szimfonikus költemények, Enigma-variációk) eredeti újraértelmezései, -fogalmazásai az angol szerző munkáinak. Talán sosem szóltak ilyen drámai hévvel, életerősen, elevenen ezek a kissé nehézkes, máshol komor, nemritkán vontatottnak ható kompozíciók, mint Soltinak a 70-es években készült Decca-lemezein, melyet a Londoni Filharmonikus Zenekarral rögzített. Köszönhetően annak, hogy Solti aktívan tanulmányozta Elgar saját lemezfelvételeit e darabokból, s persze hozzátette saját habitusából következő erényeit.


Az ICA nemrég piacra került DVD-jén tehát két Elgar-koncertfelvétel kapott helyet: a Második szimfónia 1975-ből, valamint az Enigma-variációk 1979-ből. Míg az előbbi az e koncerttel azonos esztendőben készült stúdiófelvételhez méltó, szép, színgazdag és magabiztos előadás, emellett tökéletes példája annak, hogy Solti milyen feszült kontroll alatt képes tartani a zenekarát; addig az utóbbi—melyen Solti már mint a zenekar első karmestere lehet jelen az együttes élén—igazi maradandó értékű, gondosan kivitelezett interpretáció. Solti Enigmája ugyanis egy igen koncentrált, ugyanakkor finoman, egyenletesen felrakott zenekari hangzást nyújtó, jól bepróbált produkció benyomását kelti. A magyar karmester hallhatóan kerüli a darab felkínálta esetleges könnyedséget, s ugyanilyen sikerrel tartja távol magától a szentimentális eszközöknek még az árnyékát is. Mindkét DVD-t figyelembe véve, s tekintettel a technikai körülményekre, ez a koncertrészlet tűnik a legjobban kiforrott, leginkább kiérlelt produkciónak. © 2011 Papiruszportal.hu

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group