Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

Email Password  
Not a subscriber yet?  
Keyword Search
 in   
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...


Veerle Deknopper
Klassiek Centraal, February 2017

PIAZZOLLA, A.: Marimba Arrangements (Piazzolla on Marimba) (Fumito Nunoya) OC1851
Marimba Recital: Nunoya, Fumito - CASTELNUOVO-TEDESCO, M. / BACH, J.S. / CHOPIN, F. / WAXMAN, F. / THOMPSON, R. (Classics on Marimba) OC1859

Daar is hij weer, de marimba, het speciale buitenbeentje waar veel mensen moeilijk hoogte of voeling van krijgen. Tenzij bespeeld door een meester natuurlijk, want dan is het feest. Wanneer de schok niet al te groot hoeft te zijn voor u, zijn deze twee cd’s van de Japanner Fumito Nonoya uw ding. De marimba zal u als volwaardig instrument bekoren.

Tango

Een cd vol opzwepend frisse Piazzolla, begeleid door piano en/of viool leren me een frisse en andere Piazzolla kennen. Dit is zo leuk aan Piazzolla, je kan er zoveel muziekinstrumenten door laten stralen. De marimba sprankelt inderdaad melodieus. Dit is niet zomaar houtslagwerk, dit zingt en swingt zoals het hoort. De piano neemt natuurlijk een flink deel voor zijn rekening en de viool doet hier en daar wat zingen. Ik zou het dus niet zomaar een soloproject voor marimba durven noemen. Wel opvallend en aangenaam is hoe hij oosterse klanken—tenslotte zijn specialiteit—aan de Zuid-Amerikaanse ritmes bindt.

Toccata

Maar toch gaat mijn voorkeur uit naar de tweede cd, met klassieke werken van Bach, Chopin, Castelnuvo-Tedesco en Waxman & Thompson. Ik vraag me trouwens ernstig af waarom iemand die de marimba zo kan doen zingen, nood heeft aan die pianist? Het mooiste en zuiverste geluid op de cd is dat van Bach. De Chaconne op marimba-solo klinkt zuiver, gevoelig, stuwend, barok. Dit was geen bewerking, dit was pure Bach. Ook Chopin moest er even fijnzinnig aan geloven, iets waar ik toen ik het hoesje zag toch flink mijn bedenkingen bij had.

Dus ja, ik wacht op meer van deze artiest. Liefst een cd met meer Bach, toccata, zonder andere instrumenten. Dan begeef ik me zo naar de platenboer. © 2017 Klassiek Centraal

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group