Classical Music Home

Welcome to Naxos Records

 
Keyword Search
 
 Classical Music Home > Naxos Album Reviews

Album Reviews 
See latest reviews of other albums...


Sten Wistrand
Kulturdelen, April 2017

Under senare tid har det skrivits en hel rad klarinettkonserter, inte minst i Finland men även i Sverige. En anledning har säkert varit tillgången till förnämliga klarinettister som Kari Kriikku och Martin Fröst, som båda fått sig verk tillägnade. Men på denna cd är det Christoffer Sundqvist spelar, och det gör han med den äran och med imponerande virtuositet. Men tonsättaren är varken finsk eller svensk utan est: Erkki-Sven Tüür.

Hans klarinettkonsert från 2012 heter Peregrinus Ecstaticus, vilket väl ska uttydas som ”den extatiske pilgrimen. Men redan sju år tidigare hade Tüür skrivit för klarinett och orkester, även om klarinetten på Noēsis får dela solistrollen med en fiol, här trakterad av Pekka Kuusisto. Och när vi nu ändå droppar namn så bör sägas att på denna cd medverkar även Finska radions symfoniorkester under Hannu Lintu. Jag får inte heller glömma att nämna skivans tredje och kanske allra starkaste och mest suggestiva verk: Le poids des vies non vécues (2014).

Om man jämför Tüürs klarinettkonsert med Magnus Lindbergs, Rautavaaras, Hakolas, Fagerlunds, Pulkkis, Saariahos, Nordgrens, Tiensuus och Hillborgs ligger den närmast Lindbergs. Men allra närmast ligger den förstås Tüür själv. På det här albumet visar han sig från sin bästa sida med ett tätt och lite kärvt tonspråk som berör och ruskar om. © 2017 Kulturdelen

Naxos Records, a member of the Naxos Music Group